marți, 30 aprilie 2013

   Cati din tinerii din zilele noastre merg la biserica? Cati dintre cei ortodoxi vor mai merge? Si nu merg pentru ca nu vor sa creaca sau pentru ca nu le-ar placea, ci pentru ca e nevoie ca biserica sa se deschida si sa se modernizeze pentru a reusi sa aduca noi pacatosi care sa se deschida, sa se vindece, sa se roage si sa fie intr-un final o comunitate.
   Un loc care te atrage trebuie sa te bine-dispuna, iar acum, acest cult pe tineri ii intristeaza. Toata lumea se plange, toata lumea se vaita, toata lumea intinde mana sa pice ceva de sus in loc caute un sfat, o rezolvare, o consiliere a micilor probleme si o vorba buna care sa ne ghideze pe viitor.
   Biserica ortodoxa de astazi incurajeaza invidea intre credinciosi, cine merge saptamanal se bate pe scaune, unii se bucura cand alti veterani mor si apuca ei un loc mai in fata, in timp ce tanarul ce trebuie sa cotizeze nu intelege mare lucru din predicile spuse de parinte si simte priviri bolnavicioase de la ce mai trecuti de 40 de ani.
   La biserica trebuie sa gasesti intelegere, nu strictete, trebuie sa cauti indrumare, nu sa primesti ceva, trebuie sa te vindeci prin vorba buna si nu sa te incarci cu mai mult scepticism cu privire la viata.
   De ce biserica are usile inchise in timpul slujbelor? De ce nu lasa credinciosii sa discute intre ei? De ce nu ii organizeaza in categorii de varste sau grupuri cu probleme similare, iar consilierea sa sa fie mai aproape de nevoile lor.
   Cand eram mai mic, am avut placerea sa merg in strainatate la un cult religios (ceva deviatie de la catolicism) si in timpul slujbei pentru tineri, pe langa faptul ca am avut ocazia sa invat niste jocuri frumoase de grup, la final pastorul ne-a tinut o predica din viata lui personala care m-a facut sa plang, ii vedeam pe parintii mei in locul acelui pastor in aceeasi poveste care m-a facut sa ma deschid fata de parinti cu timpul. Mi-a placut si probabil as mai incerca daca nu plecam atat de pornit pe acest drum ateist in care sunt suspicios ca biserica e doar o afacere care oricum nu ma atrage.
ps nu vreau sa intru in detaliile financiare ale cultelor noastre, cum nu platesc impozite, cum primesc sponsorizari de la toata lumea, cum santajeaza persoane importante si cum deschid firme de taxi si rent a car.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu